بلبرینگ و رولبرینگآموزش و مقالاتصنعت

بلبرینگ خود تنظیم چیست و چه کاربردی دارد؟

همه چیز درباره بلبرینگ های خود تنظیم

بلبرینگ خود تنظیم چیست؟

بلبرینگ خود تنظیم از دو ردیف ساچمه کروی شکل تشکیل شده است، این ساچمه ها در رینگ داخلی با عمقی کم به صورتی که دو ردیف برای هم مزاحمتی ایجاد نکنند قرار دارند، این بلبرینگ ها به دو صورت ساده یا باز و واشر دار ( کاسه نمد دار ) در دسترس اند. این بلبرینگ ها نسبت به تماس های زاویه ای شفت محرک حساس نیستند و قابلیت این را دارند که یک شفت که دارای شوک و تکان خوردن است را تحمل کنند و از پس این تکان های زاویه ای بر آیند. جهت درک بهتر این تصویر را ببینید.

این بلبرینگ ها زمانی مناسب اند که زاویه شفت و محل قرارگیری بلبرینگ با چالش رو به روست و ثابت و یکنواخت نیست. رینگ بیرونی این بلبرینگ

بلبرینگ خود تنظیم تپ تیز

شبیه رولبرینگ بشکه ای است و این انحنا به مرکز بلبرینگ ختم میشود که باعث این میشود که قفسه و رینگ داخلی و ساچمه ها به راحتی در یک زاویه مشخص به حالت متحرک در آیند. چون رینگ بیرونی به شکل مخروطی و یا رولبرینگ بشکه ای است ساچمه و قفسه و رینگ داخلی آزادانه در آن حرکت میکنند.

قفسه های این بلبرینگ ها اصولا به صورت پرس شده هستند و ساچمه ها به همین روش در آن جای دارند. از آن جایی که زاویه تماس کوچک است، تحمل بار محوری آن نیز کم شده و بد نیست بدانید تحرکات ایجاد شده و نا هماهنگی های شفت را در زاویه بین 4 تا 7 درجه در حالت نرمال مدیریت میکند و خودش را بین این 4 تا 7 درجه تنظیم میکند، این عمل باعث جذاب بودن این بلبرینگ است.

نوشته های مشابه

البته بد نیست این را هم در نظر گرفت که این میزان از لود 4 تا 7 درجه بستگی به چگونگی نصب در محل را دارد چرا که اگر فضای لازم را نداشته باشد نمیتواند چنین زاویه ای را برای تحرکات شفت در اختیار داشته باشد.

انواع بلبرینگ خود تنظیم

همانطور که پیشتر اشاره شد بلبرینگ های خود تنظیم در 2 نوع تقسیم می‌شوند:

  1. نوع اول ساده یا بدون واشر
  2. نوع دوم واشر دار یا کاسه نمد دار

در ادامه به معرفی کامل این دو گونه و انواع آن ها می پردازیم.

بلبرینگ خود تنظیم ساده یا بدون واشر

این نوع بلبرینگ خود سه نوع متفاوت دارد

بلبرینگ خود تنظیم واشر دار یا کاسه نمد دار

این نوع بلبرینگ خود دو نوع متفاوت دارد که به شرح زیر است

  • با یک منفذ یا جای شفت استوانه ای شکل
  • با یک رینگ داخلی بزرگ تر و تقویت شده. ( مطابق این شکل )

بد نیست تا کمی بیشتر درباره بلبرینگ های خود تنظیم کاسه نمد دار یا پوشش دار بدانید

ابتدا اینکه در دو طرف این نوع از بلبرینگ ها یک پوشش فلزی یا پلاستیکی وجود دارد که از ورود هرگونه گرد و غبار و آلودگی های محیطی به آن جلوگیری میکند و:

  • در سری های 22 و 23 در دسترس اند.
  • با اندازه شفت های بزرگتر یا مساوی 10mm تا کوچک تر مساوی 70mm در دسترس اند.
  • ساخته شده با ورق فولادی هستند که دارای مقاومت کافی می باشند.

نکته: انعطاف پذیری بلبرینگ خود تنظیم حین تحرک شفت در نوع کاسه نمد دار اندکی کاهش می یابد و به شکل نوع ساده خود قابلیت تحمل تکان خوردن ها را ندارد.

قفسه های بلبرینگ خود تنظیم

بر اساس سایز و سری تولید، بلبرینگ های خود تنظیم قفسه های متفاوتی دارند که به شکل زیر است:

اجزا و ساختار بلبرینگ خود تنظیم

بلبرینگ خود تنظیم دارای یک رینگ داخلی از جنس فولاد سخت کاری شده، یک قفسه برنجی ماشین کاری شده و یا فولادی و در مواقعی فیبری، ساچمه های کروی شکل و رینگ خارجی از جنس فولاد سخت کاری شده نیز می باشد. این بلبرینگ ها به دوام بالا و طول کارکرد متداول و مداوم مشهورند و ویژگی جالبی که دارند این است که با شفت های متحرک و غیر ثابت نیز به خوبی کنار می آیند و میتوانند به کار خود ادامه بدهند.

نحوه عملکرد بلبرینگ خود تنظیم

بلبرینگ خود تنظیم دارای مکانیزم خاصی است، این بلبرینگ ها برای کارکرد های مداوم و بلند مدت طراحی شده اند. میتوانند به عنوان بلبرینگ کف کش پمپ آب در چاه های عمیق کار کنند و به مدت چند سال به صورت مداوم بچرخند، میتوانند به راحتی تکان خوردن های شفت را تحمل کنند و از پس آن برآیند. رینگ داخلی این بلبرینگ به رینگ بیرونی آن متصل نیست و قابل جدا شدن است. این بلبرینگ یک قفل کوچک دارد که با چرخش آن در جای خود قفل میشود و میتواند در عین حال تکان بخورد، همین عملکرد باعث این میشود تا شفت داخل رینگ بتواند آزادانه به صورت نقطه زاویه ای حرکت کند.

این بلبرینگ ها در جاهای پیچیده مصرف میشوند پس درآوردن و نگهداری از آن سخت تر از بلبرینگ شیار عمیق است به همین جهت تصور کنید اگر شفت در عمق زمین تکان بخورد و اگر بلبرینگ خود تنظیم نباشد چه اتفاقی می افتد؟ بله بلبرینگ بلافاصله میشکند و از کار می افتد، قفسه آن خورد میشود و دستگاه میخوابد. به همین دلیل است که این بلبرینگ طوری طراحی شده تا بتواند این شوک های وارد شده از طریق شفت را دفع کند.

مشخصات فنی بلبرینگ خود تنظیم

بلبرینگ خود تنظیم از شماره های 22 و 23 و 12 , 13 شروع میشود و کلیه مدل های آن در ابعاد مختلف زیر مجموعه این اعداد فنی می باشند به عنوان مثال 1307k و یا 1219 – 2308 و 2219 که هر کدام عملکرد و کارایی خود را دارند.

برخی علائم و نشانه ها، پسوند ها و پیشوند های بلبرینگ خود تنظیم به شرح زیر است:

E – نشانگر تنوع زیاد از آن کد فنی در بلبرینگ خود تنظیم است.

TN9 – اشاره به قفسه فیبری شفاف محکم کاری شده در بلبرینگ خود تنظیم دارد.

2RS – به معنی دارا بودن دو واشر پلاستیکی در دو طرف این بلبرینگ است.

M – نشان دهنده قفسه برنجی ماشین کاری شده است که در بلبرینگ خود تنظیم به رنگ طلایی قابل مشاهده است.

K – این علامت نشان دهنده این است که این بلبرینگ دارای یک رینگ بیرونی مخروطی شکل با زاویه شیب 1:12 نیز می باشد، این مدل بسیار محبوب است. این مدل امکان نصب چاکنت را به دلیل همان شیب مخروطی شکل ایجاد شده فراهم میسازد و در ایران نشان K در بلبرینگ خود تنظیم را چاکنت خور می گویند.

ویژگی ها و مزایای بلبرینگ خود تنظیم

  • کم صدا
    بلبرینگ های خود تنظیم می توانند صدا و لرزش را به حداقل برسانند، به عنوان مثال در انواع فن.
  • سایش بسیار کم

چسبندگی بسیار کم ساچمه ها با رینگ بیرونی باعث سایش بسیار پایین و در نتیجه کاهش چشم گیر دما در این بلبرینگ می شود.

  • در سرعت بالا بسیار عالی هستند.

بلبرینگ خود تنظیم کمترین میزان اصطکاک در بین کلیه بلبرینگ ها و رولبرینگ ها را دارد و این باعث شده تا به خوبی در سرعت های بالا کار کنند.

  • نیازمند تعمیرات و نگهداری بسیار کم

به علت تولید گرما و حرارت بسیار کم این بلبرینگ ( بر اثر کاهش اصطکاک و غیره ) خرابی این بلبرینگ کمتر و طول عمر آن به مراتب بیشتر از سایرین است.

  • بار بسیار کم و عملکرد فوق العاده سبک

بلبرینگ خود تنظیم دارای بار بسیار سبک است.

  • نا هماهنگی های ثابت و متحرک را با هم تطبیق میدهد و هندل میکند.

این بلبرینگ ها خود تنظیم هستند، به معنی که خودشان را تنظیم میکنند و از پس تحرکات شفتی به خوبی بر می آیند.درست مثل رولبرینگ های بشکه ای.

موارد مصرف بلبرینگ خود تنظیم

در این جا با چند نمونه از موارد مصرف بلبرینگ خود تنظیم آشنا میشویم:

  • کشاورزی
  • صنایع غذایی
  • صنایع ساخت کاغذ
  • دستگاه های ساخت مواد و ابزار
  • فن های صنعتی ( که ابعاد بزرگی دارند و دارای سرعت بالایی هستند )

کاتالوگ بلبرینگ خود تنظیم

مشخصات فنی و کاتالوگ بلبرینگ های خود تنظیم را میتوان از طریق فروشگاه اینترنتی تپ تیز مشاهده نمود، تپ تیز وب سایت تخصصی بلبرینگ است و می تواند شما را برای خرید یک بلبرینگ خود تنظیم با کیفیت و قیمت مناسب راهنمایی کند، تپ تیز به بررسی تخصصی انواع بلبرینگ می پردازد و با نگاهی بی طرفانه برایتان از انواع بلبرینگ ها و متعلقات آنان نظیر رولبرینگ، یاتاقان و سایر موارد میگوید.

کاتالوگ آنلاین بلبرینگ خود تنظیم را میتوان در دسته بلبرینگ های خود تنظیم تپ تیز به راحتی مشاهده نمود. در این قسمت شما میتوانید از ستون راست دسته بندی بلبرینگ های خود تنظیم جهت یافتن ابعاد مورد نظرتان اقدام کرده و با قیمت بدون واسطه و وارداتی بلبرینگ مورد نظر خود را بیابید.

خرید بلبرینگ خود تنظیم

بلبرینگ خود تنظیم را باید با دقت در کیفیت آن خرید و سنجیده عمل کرد، قیمت بلبرینگ خود تنظیم دامنه وسیعی دارد و بر اساس کیفیت آن است، شما باید ابتدا بسنجید که میزان کارکرد و عملکرد بلبرینگ خود تنظیم مورد نظرتان چقدر است، سپس با در نظر گرفتن آن و تعیین بودجه خود می توانید اقدام به خرید بلبرینگ خود تنظیم نمایید.

قیمت بلبرینگ خود تنظیم را میتوان از فروشگاه اینترنتی تپ تیز که همواره بلبرینگ های آن دارای قیمت و رده کیفی نیز می باشند مشاهده نمود. تپ تیز فروشگاه خرید بلبرینگ بدون واسطه است، اجناس این فروشگاه توسط شرکت تپ تیز وارد شده و همگی دارای رنج کیفی مناسب و قیمتی بسیار مناسب اند.

شما میتوانید محصولات مورد نظرتان را از فروشگاه اینترنتی تپ تیز که فروشگاه تخصصی صنعتی است با خیال آسوده تهیه نمایید.

منابع: skf

محمد آبکار

محمد آبکار هستم، برنامه نویس و توسعه دهنده وب، طراح سایت و کارشناس تولید محتوا، بیش از 12 ساله که به این کار مشغولم و علاقه بسیاری به امور طراحی و محتوا دارم. همچنین بیش از 5 ساله که در زمینه قطعات صنعتی از قبیل بلبرینگ و رولبرینگ و یاتاقان و سایر قطعات صنعتی فعالیت دارم. امیدوارم بتونم تجارب خودم رو به خوبی در اختیارتون بزارم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا